Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Enough already!!!




Μια βραδινή έξοδος με φίλες για φαγητό και χαζολόγημα χτες το βράδυ, κατέληξε τελικά σε ένα αλλεργικό σοκ. Αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι το απ΄έξω.. Που μέσα στην ημέρα ελπίζω πως θα έχει περάσει.. Αυτό που έγινε μέσα, από τον πόνο και την δύσπνοια που με έκαναν να φύγω τρέχοντας από εκεί που ήμουν μέχρι την απίστευτη στεναχώρια που πέρασα, δεν φαίνεται αλλά είναι γεγονός επίσης. Και σήμερα, δύο Zirtec και μια ένεση κορτιζόνης μετά, εξακολουθώ να αναρωτιέμαι γιατί στην Ελλάδα δεν ισχύουν τα αυτονόητα σε κανένα επίπεδο της ζωής μας. Στο εξωτερικό, ακόμα και στα πιο απλά εστιατόρια σε ρωτάνε αν είσαι αλλεργικός ή δυσανεκτικός σε κάποιες τροφές. Στα αεροπλάνα υπάρχουν ειδικά μενού. Εδώ, τα μανιτάρια και το λάδι τρούφας θεωρούνται κάτι σαν το νερό. Οι chefs τα προσθέτουν σε διάφορα πιάτα και δεν θεωρούν σημαντικό να τα αναφέρουν παρόλο που είναι γνωστό ότι είναι από τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες. Και εγώ που έχω το πρόβλημα, το έχω ζήσει δεκάδες φορές το εργάκι.. Και κάθε φορά μένω με την απορία. Μα καλά, δεν έχουν συναίσθηση αυτοί οι άνθρωποι του τι μπορούν να προκαλέσουν?
 Αν αυτό που συνέβη χτες μου είχε συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μαγαζί θα είχα κάνει χαμό. Έγινε στο εστιατόριο ενός πολύ αγαπημένου μου ανθρώπου όμως, που ξέρω και πως νοιάζεται για την δουλειά του πάρα πολύ, και πως αν ήταν εκεί τίποτα απ΄όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Δεν ήταν όμως και δεν το πρόλαβε.. Σήμερα το πρωί τον πήρα τηλέφωνο για να τον ενημερώσω, και για να του εξηγήσω πως η μαλακία των συνεργατών του, σε κάποια άλλη περίπτωση μπορεί να του στοιχίσει πολύ ακριβά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό ο άνθρωπος, γιατί δεν είχαν κάνει καν τον κόπο να του πουν τι έγινε.. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως τελικά, η δουλειά και η καλή φήμη ενός μαγαζιού, η υγεία κάποιων ανθρώπων, ακόμα και οι καλές σχέσεις μεταξύ φίλων, κρέμονται συχνά από την βλακεία και την τεράστια ανευθυνότητα κάποιων άλλων.. Και αυτό τα λέει όλα νομίζω... Πριν από χρόνια, σε πολύ γνωστό μαγαζί των βορείων προαστίων ένας άνθρωπος πέθανε από αλλεργικό σοκ όταν έφαγε καβούρι, που δεν αναφερόταν στα συστατικά του πιάτου στον κατάλογο. Βούιξε ο τόπος από την ιστορία τότε αλλά απ΄ότι φαίνεται το μάθημα δεν το πήραν εκείνοι που θα έπρεπε.. Δυστυχώς...

 Υ.Γ. Η Μάρθα, για να αποφορτίσει κυρίως την ατμόσφαιρα, μου είπε χτες βράδυ κάποια στιγμή πως μ΄αυτό το στόμα είμαι κελεπούρι για ...πίπες.. Λέτε να το εκμεταλλευτώ όσο κρατήσει? :)))

22 σχόλια:

  1. Καλέ μόνο αυτό λες; Εκτός από κελεπούρι για... το θεάρεστο αυτό έργο (!), είσαι και το όνειρο της Δέσποινας Βανδή, της Φαίης Σκορδά και της Τζένης Μπαλατσινού! Ξέρεις πόσα λεφτά πληρώνουν οι γυναίκες για να το αποκτήσουν αυτό; Κι εσύ που το πήρες στην τιμή ενός απλού γεύματος, γκρινιάζεις κιόλας... Θυμήσου και την κυρία που λέγαμε προχθές - είστε για να κάνετε παρέα :))

    Χωρίς πλάκα όμως, αυτός ο ωχαδερφισμός και ο σταρχιδισμός μου τη δίνει αφάνταστατα! Αυτό το "έλα μωρέ τώρα, είσαι αλλεργική... πες δεν σ' αρέσουν τα μανιτάρια κι απλώς το κάνεις θέμα και το παίζεις δύσκολη" - το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει και με εξοργίζει.

    Για άλλη μια φορά πάντως επιβεβαιώνεται ότι εδώ στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τη δουλειά (την οποιαδήποτε δουλειά) με τον επαγγελματισμό που της αρμόζει - ερασιτέχνες ολκής, όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα, κι όποιον πάρει ο χάρος...

    Θύμωσα, ας επιστρέψουμε στις πίπες!!!!

    Φιλιά και πρόσεχε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωχ!!! Περαστικά αν και θα συμφωνήσω με την Μάρθα, να τα κρατήσεις τα χείλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Po Po..... san na exeis katapiei olo to "silicon valley".......
    Perastika Evaki...!!!!
    Multi psi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προς στιγμη νομιζα πως εκανες μποτοξ..
    τελικα δε ξερεις ποτε τι θα σου συμβει, ποτε και απο τι

    περαστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ!Λυπάμαι πολύ για όλη την ιστορία,και η φωτογραφία σου ειναι τόσο εντονη, εισαι σα μωρακι που μου ερχεται να σε πάρω αγκαλιά!!
    Μακάρι να το ξεπερασεις γρήγορα χωρίς παρατραγουδα.Ο,τι και να πεις εχεις δίκιο,αλλά που να το βρείς στην χώρα που η παιδεία σε όλους τους τομείς,ειναι κατι αγνωστο.Γιατί και
    ο σωστός υπάλληλος πρεπει να εχει παιδεία πέρα απο την εκπαίδευση.
    Περαστικά και καλές ....( δεν το ξεστομίζω γιατί ακούγεται πικρόχολο και οχι χιουμοριστικό
    που είναι η πρόθεση μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tous malakes!!!!!!! Gia tis pipes den leo kouventa. Den xreiazesai extra fouskoma pantos i toulaxiston etsi lene oi fimes.lol
    Perastika edo kai se pairno ekei.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περαστικά Ευούλα! Είχα πάθει κάτι αντίστοιχο πολύ παλιά σε μία λεύκανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευακι περαστικα,το συντομοτερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανά περαστικά κι απο μένα Ευούλα.Δεν είχα ακούσει οτι ήταν γνωστή η ιστορία με το καβούρι
    γιατί εμείς το δράμα το μάθαμε από τη σύζυγο,γι αυτό και ημουν προσεκτική στον πρωινό σχολιασμό,τώρα που μαθαίνω οτι είχε βουηξει και ο τόπος γίνομαι ακόμα πιό έξαλλη πού ακόμα συμβαίνουν τέτοια πράγματα!Ας ελπίσουμε να βουήξει πάλι ο χώρος της εστίασης,ευτυχώς αυτή τη φορά μόνο λογω της ιδιότητας σου,γιατί δεν θέλω κάν να σκεφτώ τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν είχες μαζί σου φάρμακα!!!
    Υ.Γ1.Θεούλη,οταν λέμε για π@@πες,εννοουμε αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουν δύο άνθρωποι και περνάνε καλά,επειδή εχω μια μικρή αίσθηση οτι παρερμήνευσες,απο αυτές έχει αναγκη ο κόσμος,όχι τις άλλες που μπαίνουν στόν...Ευχαριστώ.
    Υ.Γ2.Ευούλα θα διαφωνήσω με Παυλο και Μάρθα(σορρυ παιδιά)...χάλια είναι!xxx.Λίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρόλο πού μου φαίνεται τραγικό και απαράδεκτο το συμβάν, γελάω ακόμα με το σχόλιο της Wintersea!:))
    Τα χείλη είναι σαν εκείνης εκεί της σιλικονάτης που τη βλέπαμε στο Cash και γελάγαμε γιατί ήταν ολόκληρη μιά πλαστική σιλικονάτη καρικατούρα!

    Περαστικά Ευούλα και από δω και μπρος μεγάλη επιμονή για πληροφορίες για τα συστατικά των πιάτων!
    Οι περισσότεροι είναι παντελώς άσχετοι κι έχουν καταστρέψει κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεά η Μάρθα χαχαχα. Πάντως σε αυτό το θέμα πιστεύω πως είναι δικιά σου ευθύνη να ρωτήσεις αν το πιάτο που παραγγέλνεις έχει κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σου. Υποχρέωση φυσικά του εστιατορίου είναι να γνωρίζει ο σερβιτόρος αν περιέχει ή όχι ένα πιάτο αυτό που θα τον ρωτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από χειλάρες.......δεν υπάρχει λέξη να το περιγράψεις αυτό! Περαστικά. Ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ που τα λέμε η Μάρθα έχει ένα δίκιο!! Αν δεν ήταν το μέσα δηλαδή... Περαστικά και γρήγορα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εχω θυμωσει πολυ. Ολοι στα παλια τους παπουτσια. Ηταν απαραδεκτη η αντιμετωπιση χτες βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πω πω...εύχομαι ανακούφιση και περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σας ευχαριστήσω ομαδικώς για τις ευχές, σήμερα είμαι σχεδόν περδίκι πια και τέλος καλό, όλα καλά.. Να εκφράσω μόνο μια απορία που μου έμεινε, μα πως στο καλό σκεφτήκατε πως μπορεί να είχα κάνει lips job βρε παιδιά? Από στόμα δόξα τον Θεό, έχω να δώσω και αλλού.. Αν κάτι δεν χρειάζεται φτιάξιμο είναι αυτό το καημένο..:))) Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. epeidi k ego exo allergia,se ksirous karpous vevaia,panta to anafero stous servitorous giati ksero pos tora pia einai moda na vazoun pantou ksirous karpous,ektos apo salates pou to exo sinithisei pia mexri kai se kirios!teleftaia eixa paei se ena indiko kai epeidi ksero pos aftoi xrisimopoioun diafora stin kouzina tous otan zitisa ena piato anefera oti exo allergia kai o servitoros mou proteine ena allo giati afto ipirxe periptosi na exei ksirous karpous!
    makrologo alla thelo na katalikso oti otan zitas ena piato,esi prepei na anafereis oti exeis allergia se kati kai tote tha sou pei o servitoros an mporeis na to paragkeileis.den mporei na sou pei ola ta ilika,ta mpaxarika ktl
    sou lei ta vasika ilika,den tha sou anaferei akoma kai to maintano.
    ego fantasou anafero ta fistikia kai ta kasious stous servitorous(se afta exo allergia)pou spania ta vazoun se fagita,iparxoun omos kai kapoioi pou ta vazoun sta piata tous!
    to ladi troufas kai ta manitaria einai sistatika pou mpainoun se arketa piata!kai an paragkeileis kreas h makaronia h esto mia salata(giati eimai sigouri pos kati tetoio parigkiles)den tha prepei gia kalo kai gia kako na rotiseis?
    as min ta rixnoume loipon panta stous allous kali mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. diladi prepei na sou leei o servitoros:geia sas ti tha paraggeilete?a kai mipos exete alergia se kati?
    ti les kopelia???
    esi to anafereis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή ανώνυμη,
    χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης θα ήθελα να πώ οτι,
    σε όλα τα σοβαρά εστιατόρια του κόσμου είναι υποχρεωτικό να δίνεται στο μενου λεπτομερής περιγραφή του τι τρώς και πως είναι φτιαγμένο.
    Η μη αναφορά,ακόμα κι άν δεν πάθεις τίποτα,προιόντων που προκαλούν αλλεργία η και απλή δυσανεξία είναι αιτία μηνύσεως στίς περισσότερες πολιτισμένες χώρες...
    Γιά τόν ίδιο λόγο στις ετικέτες κάθε καταναλωτικού προιόντος,αναφέρονται ΠΑΝΤΑ τα πιθανά αλλεργιογόνα,ακόμα και αυτά που δεν έχουμε ακούσει ποτέ.
    Τώρα αν είμαστε αλλεργικοί στο αλατοπίπερο,ε καλό είναι να το αναφέρουμε,
    όχι όμως να λέμε για προιόντα γνωστά για τήν πρόκληση θανατηφόρων,πολλές φορές,αλλεργιών όπως το μανιτάρι η οι ξηροί καρποί,οτι φταίμε εμείς πού δέν το είπαμε.Ας τό γράφουν αυτοί να είναι σωστοί και ας ξαναρωτήσουμε εμείς 100 φορές!
    Ευχαριστώ.Λίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό που δεν ανέφερα στο ποστ,είναι πως ρώτησα αν το πιάτο είχε μέσα μανιτάρια. Και ο σερβιτόρος μου είπε όχι. Όταν αργότερα με έπιασε η αλλεργία κατέβηκε στην κουζίνα και ρώτησε για να μάθει τελικά πως είχε μέσα "λίγο λάδι τρούφας" και να μου πει πως λυπάται αλλά δεν το έκανε επίτηδες!! Πιστέψτε με, ως αλλεργικό άτομο ξέρω πολύ καλά πως πρέπει εγώ να ρωτήσω αν το πιάτο έχει μέσα κάτι που ενοχλεί. Απλά περιμένω να μου δίνουν την σωστή απάντηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. SOK!!! πριν διαβασω νομιζα πως εβαλες σιλικονη ..θα με πεθανεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή